zaterdag, april 07, 2018

Kasteel, tuin en schone kunst.


Eindelijk lentekriebels, we gaan naar kasteel 'Het Nijenhuis' ergens tussen Wijhe en Heino en gaan daar kunst kijken. We hebben zin in een leuke route en gaan daarom via Wapenveld, alwaar we over de Klapperdijk, Kerkstraat en Werverweg, langs riviertje de Evergunne naar de Werverdijk rijden, die verderop overgaat in de Marledijk en de IJsseldijk. Bij het Wijhese veer nemen we de pont naar Wijhe aan de overkant van de IJssel, en bereiken daar, na een goed kwartiertje meanderen door het wijdse boerenland rond het middaguur onze eindbestemming.

Na de lunch in het museumcafé, hebben we in het kasteel diverse werken bekeken van Augustinus en Mattheus Terwesten, Jan Lievens, Isaac Israels, Jan Baptist Weenix, Bernardo Strozzi, Jan Fabre, Paul Citroen, Jan Cremer en vele anderen. Veel werken hebben we eerder gezien, maar dat maakt niet uit. Het zal met stemming te maken hebben, want vaak zie je toch weer wat anders in een werk.

Het zonnetje lokte ons evengoed toch vrij snel weer naar buiten voor een wandelingetje door de kasteeltuin. Voor de ruim 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland die daar tentoongesteld staan, geldt hetzelfde als de kunstwerken binnen. Door stemming en lichtval zie je het vaak weer anders dan de vorige keer. Overigens waren er ook nieuwe kunstwerken te zien. Echte blikvangers zijn de metershoge beelden van Tom Claassen, Ronald A. Westerhuis, David Bade, Caspar Berger en Yasser Ballemans.

Toen we alle schone kunsten goed hadden bekeken, zijn we maar via Zwolle weer huiswaarts gekeerd.

Geen opmerkingen: