woensdag, februari 07, 2018

een 'Tesla' de eeuwigheid in!?


Een volledig elektrische auto, neem bijvoorbeeld een Tesla, produceert tijdens het rijden geen CO2, maar is daarmee per per definitie nog niet klimaatneutraal. Want bij de productie van zo'n karretje komt namelijk wel kooldioxide vrij, evenals bij de benodigde stroomwinning voor de batterijen, al maakt daarbij de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt uiteraard een groot verschil. Hoe dan ook, persoonlijk lijkt het mij een goede ontwikkeling, maar de voor- en tegenstanders zijn voorlopig nog lang niet uitgepraat. Echter hoe je het ook wend of keert, elektrisch rijden lijkt mij de toekomst, ook al zie ik de Tesla, het relatief schone paradepaardje van Elon Musk, voorlopig nog even niet zitten.

Gisteren heeft Elon Musk zijn paradepaardje met een enorme Falcon Heavy-raket succesvol de ruimte in geschoten. Een contradictie van formaat lijkt mij! Dat er al karrevrachten ruimteschroot rondvliegen is tot daar aan toe, de ruimte is groot, bovendien schijnt de Tesla uiteindelijk ver buiten de Aardse invloedsfeer verzeild te raken. Maar de enorme CO2 uitstoot tijdens de lancering, die tot in hogere atmosfeerlagen het milieu belast, vind ik in verhouding met de zin van Elon's paradepaardje de tegenstrijdigheid ten top.

De rode Tesla Roadster komt kennelijk in een baan die relatief dicht bij die van de dwergplaneet Ceres komt. Musk verwacht dat de auto enkele honderden miljoenen jaren, en misschien zelfs meer dan een miljard jaar, in de baan zal blijven. SpaceX streamde vannacht urenlang live beelden van 'Starman', zoals de paspop op de bestuurdersstoel van de auto, die van Musk is geweest, wordt genoemd. Krankzinnig, maar wat een staaltje van technisch kunnen!

Geen opmerkingen: