vrijdag, november 10, 2017

Een prestigieuze dependance.


Een bezoek aan het Louvre, oorspronkelijk een paleis maar nu een van de grootste en meest bezochte musea in de wereld in het centrum van Parijs, is een must voor kunstliefhebbers. Enkele van de bekendste werken in het Louvre zijn o.m. de Mona Lisa en de Venus van Milo. In de drie vleugels van het voormalige paleis worden duizenden kunstwerken en voorwerpen tentoongesteld van de oudheid tot in de 19e eeuw. Het huidige Louvre werd in diverse fases gebouwd, maar oorspronkelijk was het een 12e eeuws fort dat in de 14e eeuw werd verbouwd tot een paleis. De meest recente wijziging van het Louvre is van 1989, toen een centrale entreepartij is toegevoegd in de vorm van een glazen piramide naar een ontwerp van de vermaarde Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei (Guangzhou, 1917). De alom geprezen niet meer weg te denken piramide in het Louvre complex, werd aanvankelijk met gemengde gevoelens bejegend vanwege het grote contrast met de klassieke gevels. Tot zover Louvre Parijs.

Maar wie had ooit kunnen bedenken dat het wereldberoemde museum in Parijs een dependance zou openen op een locatie in het zanderige Arabische Golfstaatje Abu Dhabi, ruim 5000 km ten oosten van Parijs. Het voor de hotemetoten afgelopen dinsdag reeds geopende Louvre Abu Dhabi, in het bijzijn van de Franse president Macron, gaat morgen, zaterdag 11 november a.s. officieel open voor het publiek. Een mooi hagelwit bouwwerk in een lege zandvlakte aan een azuurblauwe zee, waaraan 10 jaar is gewerkt. Een fabuleuze oase vol wereldkunst, die in de kasbah-achtige indeling, overspannen door een bijzonder geperforeerde stalen koepel met een diameter van maar liefst 180 meter, wordt tentoongesteld. Door de bijzondere opbouw van de stalen koepel sijpelt het zonlicht als door een bladerdak van palmtakken in een oase naar binnen, door de Franse architect Jean Nouvel (Fumel, 1945) zelf 'Rain of light' genoemd. Op zich al een kunstwerk van formaat, als het al niet het belangrijkste kunstwerk van het museum is!

Tot op heden heeft een bezoek aan het Arabische Golfstaatje me nooit zo getrokken, maar voor Louvre Abu Dhabi, de prestigieuze dependance van Louvre Parijs, zou ik met alle plezier een keer een uitzondering willen maken!

Geen opmerkingen: