donderdag, oktober 12, 2017

gewone normale Nederlanders


Ergerlijke retoriek vind ik het van de heren politici. Na meer dan tweehonderd dagen praten hebben ze een regeerakkoord voor de 'gewone normale Nederlanders' gebaard. Een paar jaar geleden had Rutte het nog over 'de hardwerkende Nederlander'. President Nixon wilde in het verleden alles betekenen voor 'de stille meerderheid' en president Trump had het in zijn verkiezingscampagne alsmaar over 'de vergeten Amerikaan', het is kennelijk retoriek die werkt. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze het regeerakkoord van Rutte III ook nog eens het credo 'Vertrouwen in de toekomst' meegegeven. Ik vraag mij overigens af of die vier mannetjes elkaar wel echt vertrouwen.
Hoewel ik geen idee heb hoe een 'gewone normale Nederlander' eruit ziet, denk ik aan de andere kant wel dat ik zelf tot die categorie behoor, en velen met mij denk ik. Het gewoon en normaal doen is mij haast met de paplepel ingegoten. Hoewel het je best doen en eens uit de band springen ook weleens werd gestimuleerd, maar ook dat was gewoon en normaal. Enfin, genoeg erover, wat een geneuzel eigenlijk.

Hoe het ook zij, die betuttelende retoriek van de politieke elite, die we notabene ook nog zelf gekozen hebben, staat mij tegen. Alsof ze met een schoolklasje te maken hebben. Vertrouw ons nou maar, het komt allemaal goed want wij zijn er voor jullie, de gewone normale Nederlanders, wie dat dan ook mogen zijn. Hoewel de context totaal anders is, zijn er in dit verband volgens mij wel parallellen te trekken met een paar kabinetten in de jaren 30 van de vorige eeuw. De bekendste uitspraak is van Colijn, toen hij in 1936 n.a.v. de herbezetting van het Rijnland door het nazi-regime onder leiding van Adolf Hitler, de bevolking via een radio-uitzending toesprak met de woorden 'Gaat u rustig slapen, de regering waakt over u'. Hendrikus Colijn, 'Schipper naast God' werd hij wel genoemd. En minister-president Dirk de Geer geloofde in 1939 ook heilig in een beleid van pappen en nathouden. Onder geen beding mocht het Nederlandse volk ongerust worden gemaakt, het calvinisme met zijn credo 'Alles komt goed' was dominerend. Nou we hebben het geweten!

De bestaansonzekerheid van 2017 is niet te vergelijken met die van 1939, toen grote delen van de bevolking zich niet meer veilig waanden door de groei van politiek extremisme in binnen- en buitenland en de toenemende oorlogsdreiging ten gevolge van de agressieve politiek van het nationaal socialistische Duitsland en het fascistische Italiƫ. Maar ik zie zeker parallellen, daarom hoop ik ondanks mijn ergernissen dat het kabinet van Rutte III het goed gaat doen, en daarbij 'alle' Nederlanders vooral voor vol aanziet en ophoudt met die ergerlijke retoriek.

1 opmerking:

joke van Doggenaar zei

Er zullen altijd mensen moeten zijn die het land regeren.