zondag, augustus 20, 2017

leuk dagje eropuit in Drenthe


Voor een 'leuk dagje eropuit in Drenthe' moet je jezelf wel beperkingen opleggen, want er is daar veel te zien en te beleven. Onlangs heb ik in Eelde samen met J en beide zussen Museum De Buitenplaats en Museum Vosbergen bezocht, en daar hadden wij onze handen vol aan. Toen we rond halftwaalf in Eelde arriveerden, hebben we eerst maar eens een kopje koffie genomen op het zonnige terras van museumcafé De Buitenplaats.

plattegrond tuin De Buitenplaats
Waarna een wandeling door de museumtuin volgde. De tuin, ontworpen in samenspraak tussen één van de initiatiefnemers en oprichters van Museum De Buitenplaats, Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007) en tuin- en landschapsarchitecten Copijn Utrecht, werd in de zomer van 2000 geopend door Margreeth de Boer, commissaris van de koningin in de provincie Drenthe. De tuin heeft een organisch en een meer formeel gedeelte, het organische deel van de tuin sluit aan bij het dak van het door architect Ton Alberts (1927-1999) ontworpen museumpaviljoen, dat in 1996 door koningin Beatrix is geopend. In dit deel ligt ook de beeldentuin. Op het voorplein van het museum, tegen de helling van het dak en aan weerszijden van de omringende gracht, maakte beeldhouwer Pieter Jan Kuiken stapelingen van baksteen. Achter het z.g. Nijsinghhuis bevindt zich het meer formele gedeelte met geometrische bloemenborders, een spiegelvijver en een appelhof. In dit gedeelte is ook een slangenmuur met rozen en druiven aangelegd. Zichtlijnen langs waterloopjes en borders zorgen voor verbinding tussen de twee delen. Prachtig allemaal!

een z.g. eitempera maken
En toen waren we toe aan de tentoonstelling 'An Englishman Abroad', waarin Museum De Buitenplaats de schijnwerpers heeft gericht op de Britse, realistische schilder Michael Reynolds (1933-2008). Veel portretten, schurende portretten ook, maar van een kwaliteit die maakt dat je er lang naar blijft kijken, het vakmanschap spettert er vanaf. En niet alleen van de mens die hij schildert, ook de textuur van kleding en achtergrond weet hij nauwkeurig te vangen. Hij gebruikt daarbij een opvallend losse penseelstreek en overwegend natuurlijke kleuren. Reynolds is een echte colorist die direct op het doek schetst met zelfgemaakte tempera (Italiaans voor mengen of roeren), die hij pas in een later stadium opwerkt met olieverf. In de boeiende video 'A brush with Sewell' die we daar zagen, maakte en gebruikte hij een eitempera. We zagen het ontstaan van het portret van Brian Sewell, een bevriende Engelse kunstenaar en criticus. Bijzonder om te zien hoe aarzelend en tegelijkertijd trefzeker diens gelaat opdoemde uit een wirwar van ogenschijnlijk zoekende penseelstreken. Het portret maakt deel uit van de expositie. Fascinerend, vakmanschap blijkt eens te meer meesterschap!


Alvorens af te reizen naar Museum Vosbergen hebben we op het terras van museumcafé De Buitenplaats geluncht. Het duurde wel even voordat we daar aan onze trekken kwamen, maar ach wat gaf het, we zaten heerlijk in het zonnetje en hadden geen haast.

Rond een uur of half drie parkeerden we de auto nabij Museum Vosbergen. Een museum gewijd aan muziekinstrumenten gevestigd in een villa op het landgoed Vosbergen in Eelde. Heel bijzonder, vele honderden muziekinstrumenten verzameld in meer dan zestig jaar door ene Dick Verel. Een unieke collectie die we hebben kunnen bewonderen in het in 2002 geopende museum, dat hij samen met zijn echtgenote Rieteke runt. We werden bij aankomst verwelkomt door Rieteke en kregen tekst en uitleg over het één en ander. De heer des huizes was net met een gezelschap aan een rondleiding begonnen en vertoefde al elders in het museum, maar we mochten evengoed nog aansluiten als we dat wilden. Dan konden we daarna het eerste gedeelte op eigen houtje nog doen. Prachtig, die Dick Verel is volgens mij helemaal idolaat van al die muziekinstrumenten, bevlogen wist hij niet alleen veel te vertellen over de verschillende en vaak vele eeuwen oude instrumenten, hij wist er ook nog muziek uit te krijgen. En toen we later na de rondleiding in de ontvangstkamer koffie met een gebakje zaten te nuttigen, werden we en passant ook nog uitgenodigd voor een concert in een ruimte die ze daar de zaal noemen. Wat een museum, ik kom er zeker nog eens een keer terug!



Een trio bestaande uit een pianist, een cellist en een violist speelde drie stukken van resp. Johan Svendsen, Felix Mendelssohn en Astor Piazzolla, alles bij elkaar zo'n halfuurtje mooie muziek, ondanks het feit dat ik de violist een gigantische zager vond. Ik begreep nu ook waarom hij van tevoren zo nadrukkelijk zei dat hij maar een amateur was. Van mij had hij dat niet hoeven zeggen, ik heb alleen maar respect voor mensen die durven te proberen. Het was gewoon een hardstikke leuk sfeertje daar in die zaal, het applaus was dan ook meer dan verdient!

We hebben het 'leuk dagje eropuit in Drenthe' passend afgesloten met een gezellig aperitief en etentje in Café Restaurant De Brink in Dwingeloo.

Geen opmerkingen: